АВТОМАТИЗОВАНІ СИСТЕМИ КЕРУВАННЯ ДОСТУПОМ - КОРЧИНСЬКИЙ, ВОЛОДИМИР; ТАРАСЕНКО, ІРИНА; РАЦИБОРИНСЬКИЙ, СЕРГІЙ; АКАЄВ, ОЛЕКСАНДР; ХАДЖИОГЛО, АРТЕМ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У роботі надано огляд та аналіз проблем із застосування автоматизованих систем керування доступом на основі NFC. Досліджено можливості платформи Arduino та на її основі розроблена система керування доступом із модулем RFID-NFC. Використання автоматизованих систем керування доступом у сучасному світі стає все більш актуальним. Це пов'язано з рядом переваг, які такі системи можуть принести підприємствам та іншим об'єктам. Дані системи спрощують і пришвидшують процес ідентифікації особи, заощаджують час та підвищують ефективність роботи служб безпеки, але все одно вимагають контролю з боку людини. Технологія RFID-NFC є актуальною, тому розробка та використання цієї технології для системи керування доступом може вирішити проблеми несанкціонованого доступу до приміщень та/або контрольованих зон. Також компанія/підприємство має змогу заощадити кошти на пристроях ідентифікації, оскільки в якості ідентифікатора можна використовувати різні документи, у яких вбудовано NFC мітку. Наприклад, це може бути паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, банківські карти та смартфон із функцією NFC тощо. Автоматизована система керування доступом – це сукупність новітніх технологій та програмного забезпечення, яка призначена для контролю та обмеження доступу до певної приватної території/контрольованої зони. Головною метою автоматизованої системи керування доступом є забезпечення безпеки, управління та моніторингу доступу по приватної території/контрольованої зони. Такі системи використовуються для ідентифікації персоналу, транспортних засобів тощо, які мають доступ до обмеженої території/контрольованої зони. Системи керування доступом можуть бути інтегровані з іншими системами безпеки, як-от: системи відеоспостережень, системи виявлення/запобігання вторгненням тощо.
Keywords: NFC-мітка; автоматизована система керування доступом; ідентифікація; контрольована зона; системи безпеки; скетч; Arduino