РОЗВʼЯЗАННЯ ЗАДАЧІ ДИНАМІЧНОЇ РЕКОНФІГУРАЦІЇ РОЗПОДІЛЬНОЇ МЕРЕЖІ З ДЖЕРЕЛАМИ РОЗПОДІЛЬНОЇ ГЕНЕРАЦІЇ В РЕЖИМІ РЕАЛЬНОГО ЧАСУ - ЯЦЕНКО, ДМИТРО; ПОПОВ, ВОЛОДИМИР; КОНДРАТЮК, ВАДИМ; ЗАМУЛКО, АНАТОЛІЙ; ФРОЛОВ, ІВАН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Все більш широке використання в системах розподілу електроенергії джерел розподіленої генерації та накопичення енергії різко знижує ефективність традиційно використовуваних методів і технічних засобів керування режимами їх роботи. Перш за все, це стосується такої популярної задачі, як вибір оптимальних місць розташування нормально відкритих точок у колах розподільних мереж з метою мінімізації втрат енергії. У більшості країн світу розподільні мережі експлуатуються у розімкненому режимі.На даний момент актуальність задачі зростає через збільшення неоднорідності навантаження та збільшення частки джерел розподіленої генерації та установок зберігання енергії у розподільних мережах нашої країни. Дані фактори формують потокорозподіли у добовому розрізі, які у більшості випадків будуть не співпадати з тим режимом для якого вибиралась відповідна конфігурація мережі, що у свою чергу призводить до зростання втрат. Ефект від запропонованого підходу залежить від належного рівня технічного й інформаційного забезпечення мережі, тим паче, з урахуванням того, що більша частина обладнання розподільних мереж випрацювала свій фізичний ресурс. У зв’язку з цим у даній статті проведено бібліографічний аналіз та обговорюється можливість, доцільність та ефективність вибіркового використання дистанційно керованих комутаційних апаратів у розподільних мережах, що у нормальному стані працюють у розімкнутому режимі.У даній статті запропоновано алгоритм економічно оптимальної роботи дистанційно керованих вимикачів з урахуванням їх обмеженого комутаційного ресурсу. Запропоновано загальний підхід до керування відповідним комутаційним обладнанням для забезпечення оптимального потоку навантаження в розподільній мережі у режимі реального часу.
Keywords: індикативний показник; прогнозування; розподільна мережа; втрати енергії; дистанційно керований вимикач; розподільна генерація; керування режимами