ШВИДКОДІЙНИЙ ПРИСТРІЙ АНАЛОГО-ЦИФРОВОГО ПЕРЕТВОРЕННЯ СИГНАЛІВ З ЦИФРОВИМ КОРИГУВАННЯМ ПОХИБОК ЧАСОВОЇ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - БОРТНИК, ГЕННАДІЙ; БОРТНИК, СЕРГІЙ; БРИЛЬ, МИХАЙЛО; БОРТНИК, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У роботі запропоновано метод підвищення роздільної здатності швидкодійного пристрою аналого-цифрового перетворення на базі цифрового коригування похибок часової невизначеності вихідного сигналу. Доведено, що часова невизначеність вихідного сигналу перетворювача проявляється у вигляді паразитних складових у спектрі вихідного сигналу. Компенсація похибок часової невизначеності виконується за допомогою цифрової фільтрації вихідних сигналів аналого-цифрових перетворювачів зчитувального типу, на базі яких побудовано швидкодійний пристрій аналого-цифрових перетворення.Аналіз ефективності запропонованого методу підтвердив, що завдяки розробленому методу вдається підвищити роздільну здатність 12-розрядного швидкодійного пристрою аналого-цифрового перетворення на 5-7 біт у смузі досліджуваних частот.
Keywords: пристрій аналого-цифрового перетворення; аналого-цифрові перетворювачі зчитувального типу; похибка часової невизначеності; роздільна здатність