РОЗРОБКА РАЦІОНАЛЬНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ВИГОТОВЛЕННЯ ЖІНОЧОЇ СВЯТКОВОЇ СУКНІ В ЕТНО-СТИЛІ З ВИКОРИСТАННЯМ QR-КОДІВ - МАРИНЧЕНКО, ІННА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Стаття присвячена актуальному питанню поєднання традиційної української культури та сучасних технологій у сфері легкої промисловості. Дослідження зосереджено на розробці інноваційної технології виробництва жіночої святкової сукні в етно-стилі, яка передбачає використання QR-кодів. У роботі проаналізовано сучасний стан досліджень у галузі застосування QR-кодів в одяговому виробництві, а також особливості українського етно-стилю. На основі проведеного аналізу розроблено конструкцію сукні, яка поєднує в собі традиційні українські орнаменти та сучасні модні тенденції. Особливу увагу приділено розробці технології виготовлення сукні з використанням QR-кодів. Розглянуто різні варіанти впровадження QR-кодів у дизайн сукні, а також розроблені алгоритми декодування інформації, що міститься в QR-кодах. Визначено, що QR-коди на одязі – це інноваційний спосіб взаємодії брендів зі споживачами. Скануючи код, покупець отримує доступ до додаткової інформації про продукт: від історії бренду до інструкцій з догляду. Це дозволяє створити більш персоналізований досвід та підвищити лояльність клієнтів. Особливо ефективним цей інструмент є для брендів, які прагнуть підкреслити свою унікальність та створити емоційний зв'язок зі споживачем. У статті з`ясовано, що процес реалізації нової колекції можливий шляхом виконання наступних кроків: створення лукбука колекції, показ колекції на тижнях моди, шоурумах, pop-up сторах, генерація трафіку соціальних мереж, створення та розповсюдження відеоконтенту, мобільні комунікації, віртуальні флешмоби. Доведено, що QR-коди відкривають перед брендами етно-моди широкі можливості для створення унікального досвіду для клієнтів. Скануючи код на вишивці, покупець може дізнатися історію орнаменту, майстер-класи з вишивки, а також отримати доступ до ексклюзивних пропозицій. Це не лише підвищує цінність продукту, але й створює емоційний зв'язок між брендом та споживачем. Результатом дослідження є розробка раціональної технології виготовлення жіночої святкової сукні в етно-стилі з використанням QR-кодів, яка дозволяє підвищити конкурентоспроможність продукту, залучити молоду аудиторію та популяризувати українську культуру.
Keywords: QR-коди; етно-стиль; жіноча сукня; технологія виробництва; українська культура; інновації