АНАЛІЗ ПОТЕНЦІАЛУ DNS-ТУНЕЛЮВАННЯ ДЛЯ СТВОРЕННЯ ПРИХОВАНИХ КАНАЛІВ ЗВ’ЯЗКУ - НЄМКОВА, ОЛЕНА; ПАВЛЮК, ОЛЕКСАНДР-ЮРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
В роботі проаналізовано технологію DNS-тунелювання, яка використовується для створення прихованих каналів зв’язку через DNS-протокол; розглянуто ключові принципи її роботи, зокрема кодування даних у DNS-запитах і відповідях. Запропоновано архітектуру та принцип роботи месенджера на основі DNS-тунелювання. Розкрито як корисні сценарії застосування для забезпечення анонімності та обходу цензури, так і кібератаки, такі як ексфільтрація даних і керування ботнетами. Надано рекомендації для виявлення та запобігання кібератак, включаючи моніторинг трафіку, використання IDS/IPS і аналіз аномалій.
Keywords: DNS-тунелювання; шифрування; обхід цензури; кібератаки; обфускація даних; моніторинг трафіку