ОГЛЯД ЗАСТОСУВАННЯ ТА МЕТОДІВ КЛАСИФІКАЦІЇ ДАНИХ ДИСТАНЦІЙНОГО ЗОНДУВАННЯ - РИБНИЦЬКИЙ, МАКСИМ; КРИВЕНКО, СЕРГІЙ; ЛУКІН, ВОЛОДИМИР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Наведено результати аналізу літературних джерел щодо методів класифікації даних, отриманих за допомогою дистанційного зондування, які мають значний вплив на різні галузі, включаючи медицину, господарство та урбаністику. В роботі проведено систематичний огляд літературних джерел, класифіковано за категоріями їхнього внеску у розвиток класифікації даних: від важливості дистанційного зондування до специфічних підходів класифікації та її проблематики. Особлива увага приділяється порівнянню традиційних методів класифікації та методів, що базуються на нейронних мережах, їхнім перевагам та обмеженням. Визначено ключові проблеми сучасних методів та окреслено перспективні напрямки подальших досліджень у цій області.
Keywords: дистанційне зондування; класифікація даних; нейронні мережі; машинне навчання