РОЗРОБКА СИСТЕМИ АВТОМАТИЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТЕМПЕРАТУРИ НАГРІВАЛЬНИХ ПОВЕРХОНЬ АПАРАТА ДЛЯ КОНДУКТИВНОГО СУШІННЯ М’ЯСА - СКРИПНИК, ВЯЧЕСЛАВ; БИЧКОВ, ЯРОСЛАВ; МОЛЧАНОВА, НАТАЛІЯ; ПОНОМАРЕНКО, БОГДАН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті наведені результати розробки системи автоматичного регулювання температури нагрівальних поверхонь апарата для кондуктивного сушіння м’яса. Було обґрунтовано розробку експериментального стенду для проведення низки досліджень з визначення оптимальних параметрів процесу кондуктивного сушіння, зокрема температури нагрівальних поверхонь, тривалості сушіння та інших. Розглянуто технічні можливості та емпіричним шляхом виявлено невідповідності базової комплектації апарата кондуктивного сушіння м’яса на основі двостороннього гриля «Frosty SP-1A3» для використання у експериментальному стенді. Встановлено, що температура верхньої та нижньої поверхонь нагрівання відрізняється від заданої у різному ступені, але таке значення відхилення неприпустимо. Визначено необхідність доопрацювання системи автоматичного регулювання температури експериментального стенду для кондуктивного сушіння м’яса. Визначено склад елементів автоматизації та поставлено основні вимоги до системи автоматичного регулювання температури нагрівальних поверхонь. Розглянуто переваги використання Proportional–Integral–Derivative (PID) регулювання температури в інерційних системах. Вирішено завдання з розробки електричної принципової схеми та складу її елементів для забезпечення роботи системи автоматичного регулювання температури. Проведено конструктивне доопрацювання двостороннього гриля «Frosty SP-1A3» з встановлення двох роздільних датчиків температури Pt100 у нагрівальні поверхні. Проведено двоетапну адаптацію та налаштування PID-коефіцієнтів терморегулятора «ТРЦ-02 Універсал плюс». Для підвищення достовірності отриманих результатів використано інтерфейс RS-485 для зв’язку з комп’ютером із застосуванням програмного забезпечення «Промприлад».За результатами проведених досліджень було розроблено систему автоматичного регулювання температури нагрівальних поверхонь з використанням PID-регулювання, що має достатню швидкодію та надійність для забезпечення ефективної роботи апарата для кондуктивного сушіння м’яса у складі експериментально стенду.
Keywords: система автоматичного регулювання; PID-регулювання; кондуктивне сушіння