КОНЦЕПТ МЕХАТРОННОГО МОДУЛЯ ІНТЕЛЕКТУВАЛЬНОГО ОХОЛОДЖЕННЯ РІЗАЛЬНОГО ІНСТРУМЕНТУ ДЛЯ ТОКАРНИХ ВЕРСТАТІВ З ЧПК - ТИМОЩУК, ОЛЕКСАНДР; КОЗЯР, МИКОЛА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
В роботі наведено результати обґрунтування концепту  мехатронного модуля інтелектуального охолодження різального інструменту для токарних верстатів з числовим програмним керуванням. Концепт заснований на подвійному (що дублює) контролі аналізі температурних показників теплоносія (охолоджувальної рідини), різального інструменту та зони різання. Це дозволить здійснювати автоматичний аналіз температурних показників та адаптивно регулювати інтенсивність охолодження, забезпечуючи оптимальні умови роботи інструменту.
Keywords: верстати з ЧПК; мехатроніка; мехатронний модуль; охолодження інструменту; технологічна термометрія