ІДЕНТИФІКАЦІЙНА ЕКСПЕРТИЗА ЗУБНИХ ПАСТ - СІРЕНКО, СВІТЛАНА; ВЛАСЕНКО, ІРИНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Сучасний вітчизняний ринок косметичних засобів характеризується великою кількістю фальсифікованої продукції, яка не відповідає вимогам якості та безпечності. Для встановлення фальсифікованих косметичних засобів (зубних паст) здійснювали їх ідентифікаційну експертизу.В статті обґрунтована необхідність проведення систематичної ідентифікації екологічних зубних паст. Запропонований алгоритм проведення їх ідентифікації та критерії, засоби та методи її проведення. В якості критеріїв ідентифікації були використані критерії інформаційності (фірма-виробник, назва), органолептичні показники (колір, консистенція, смак, маса, стан, упаковка туби, запах), фізико-хімічні показники (водневий показник Ph, масова частка води, піноутворююча здатність, маса пасти в тубі, масова частка фториду.Встановлено, що деякі зразки мають відхилення від вимог щодо маркування. Своєчасна правильно здійснена ідентифікаційна експертиза дасть змогу виявити та ліквідувати неякісні та невідповідні косметичні засоби на шляху до споживача.
Keywords: косметичні товари; фальсифікація; ідентифікація; безпечність; маркування; органолептичні властивості; фізико-хімічні показники