АРХІТЕКТУРА ГЕОІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ ДЛЯ МОНІТОРИНГУ ТА МОДЕЛЮВАННЯ ПОШИРЕННЯ МІКРОПЛАСТИЧНИХ МАС У ПОВІТРІ - МАНЖУЛА, ВОЛОДИМИР; ФАЙФУРА, ВАСИЛЬ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглядається проблема неконтрольованого поширення мікропластику в повітрі та його розпаду. Проаналізовано наявні дослідження та публікації, присвячені виявленню, моніторингу та візуалізації поширення мікропластичних частинок. Запропоновано гнучку геоінформаційну систему для комплексного моніторингу та моделювання розповсюдження мікропластику в атмосферному середовищі. Описано програмні та апаратні компоненти системи, зокрема блок відбору проб повітря та модель розсіювання мікропластику. Також представлено математичний апарат для прогнозування поширення забруднення.Система включає портативну станцію, оснащену датчиками для вимірювання концентрації частинок у повітрі та хмарну інфраструктуру для збереження та обробки даних. Отримана інформація використовується для моніторингу в реальному часі, прогнозування розповсюдження та визначення географічних зон забруднення. Запропонована архітектура є масштабованою, адаптивною та може бути інтегрована з іншими апаратними і програмними рішеннями.
Keywords: забруднення повітря мікропластиком; геоінформаційна система; ГІС; моніторинг у реальному часі; моделювання; візуалізація даних; Raspberri Pi