РОЗРОБКА АЛГОРИТМУ ДЛЯ АВТОМАТИЗОВАНОГО КОНТРОЛЮ ДЕФЕКТІВ МАТЕРІАЛІВ У ВИРОБНИЦТВІ ВЗУТТЯ - СОЛОМЯНИЙ, ЄГОР; ГОРЯЩЕНКО, СЕРГІЙ; ГОРЯЩЕНКО, КОСТЯНТИН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Автоматизація контролю якості матеріалів у виробництві взуття є ключовим фактором підвищення ефективності та зменшення браку. Сучасні системи машинного зору дозволяють точно ідентифікувати дефекти матеріалів ще на етапі їх підготовки, що значно знижує витрати та покращує якість кінцевого продукту. У цій статті розглянуто основні методи автоматизованого контролю дефектів матеріалів, їх переваги та перспективи розвитку. Запропоновано алгоритм роботи автоматизованого контролю для визначення дефектів у матеріалах, що використовуються для  виробництво взуття. Зазначається, що система технічного огляду використовує камери високої роздільної здатності для отримання детального зображення матеріалу поверхні, який використовується для виробництва техніки. Попередня обробка зображення необхідна для усунення можливих перешкод. Це забезпечує чисте зображення для подальшого аналізу.Алгоритми визначення ключових параметрів зображення, а саме: текстурних характеристик, колірних відмінностей і геометричних особливостей, допомагають визначити ваші дефекти. Після виявлення дефектів проводиться первинний розподіл дефектних елементів. Виявлені дефекти розподілені за категоріями в залежності від їх критичності. Це дозволяє приймати оперативні рішення щодо подальшого використання матеріалу.
Keywords: алгоритм; технічний зір; автоматизація; контроль; взуття матеріал