ЗАСОБИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО АНАЛІЗУ ДАНИХ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ КОНКУРЕНТНОГО СЕРЕДОВИЩА ПРИ РЕЛОКАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВА - МІХАЛЕВCЬКИЙ, ВІТАЛІЙ; СКРИПНИК, ТЕТЯНА; ВОЗНЮК, ЛЕОНІД; МЕДВЕДЧУК, ВІТАЛІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
В статті розглянуто метод вивчення конкурентного середовища для релокації підприємства засобами інтелектуального аналізу даних. Суть методу полягає в оптимізації процесу вивчення виробничого середовища для можливості релокації підприємства. Шляхом використання цього алгоритму, людські, виробничі, фінансові ресурси та транспортні засоби розподіляються оптимально для максимально ефективної релокації підприємства. Описано також поточні і потенціальні ризики та переваги для нового підприємства, логістичні аспекти та комунікаційні стратегії, що надає можливість користувачам приймати обгрунтовані рішення щодо релокації підприємства. Використання інтелектуального аналізу даних для вивчення конкурентного середовища і релокації підприємства включає поєднання прогнозування, географічного аналізу, моделювання, методів багатокритеріального прийняття рішень та підтримки прийняття рішень через інтелектуальні системи. Ці підходи дозволяють бізнесу ефективно оцінювати ризики, можливості та оптимальні стратегії для релокації, мінімізуючи витрати та збільшуючи конкурентоспроможність на новому ринку.
Keywords: релокація; інтелектуальний аналіз даних; кластеризація; конкурентне середовище; виробниче підприємство; глобальні конфлікти