МОДЕЛІ ПОБУДОВИ КОМУНІКАЦІЙ В ЕЛЕКТРОННИХ СИСТЕМАХ ІНКЛЮЗИВНОЇ ОСВІТИ - ПАЛАМАРЧУК, ЄВГЕН; ЧЕРЕШНЮК, ОЛЕКСІЙ; КОВАЛЕНКО, ОЛЕНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглянуті проблеми побудови електронних навчальних систем (ЕНС) для інклюзивних форм освіти з урахуванням особливих потреб осіб і траєкторій їх навчання. Електронні системи навчання (e-Learning) повинні забезпечувати не лише доступ до навчальних матеріалів, але й підтримувати активну взаємодію між студентами, викладачами та адміністраторами. Розглянуто взаємодія осіб з ЕНС, алгоритми людино-машинної взаємодії для основних випадків інклюзії. Досліджено методи і підходи до створення ефективних інтерфейсів, які забезпечують рівний доступ до знань, підтримку, взаємодію з педагогами, та іншими учасниками навчального процесу.
Keywords: система управління навчанням; інклюзивна освіта; електронна навчальна система; модель комунікацій; архітектура навчальної платформи