ІНТЕРАКТИВНЕ КОРИГУВАННЯ СПРОЄКТОВАНИХ В АВТОМАТИЧНОМУ РЕЖИМІ РАЦІОНАЛЬНИХ СХЕМ РОЗКРОЮ МАТЕРІАЛІВ ПРЯМОКУТНОЇ ФОРМИ НА ДЕТАЛІ ГАЛАНТЕРЕЙНИХ ВИРОБІВ - ЧУПРИНКА, ВІКТОР; НАУМЕНКО, БОГДАН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
В роботі розглянута одна із важливих задач автоматизованого проєктування раціональних схем розкрою матеріалів прямакутної форми на деталі виробів шкіргалантереї, а саме задача інтерактивного коригування спроєктованих в автоматичному режимі рацціанальних схем розкрою матеріалів прямокутної форми на деталі шкіргалантереї.Для успішного вирішення цієї задачі  приведена технологічна та математична постановка цієїї задачі..У задачі інтерактивного проєктування схем розкрою рулонних матеріалів для деталей шкіргалантереї були  виділені наступні  основні структурні компоненти для матемачичної моделі та представлений аналітичний опис кожної із цих компонент.:аналітичне подання конфігурації матеріалу;аналітичне подання інформації про зовнішні контури деталей, що розміщуються;параметри, які визначають розташування деталей на площині;аналітичний опис умов, які запобігають перетину деталей з краями матеріалу;можливість ідентифікації кожної деталі на матеріалі;     забезпечення взаємного не перетину активної  деталі із деталями, що вже є схемі розкрою;аналітичне формулювання цільової функції.Для опису структурних компонентів:• можливість ідентифікації кожної деталі на матеріалі;• забезпечення взаємного не перетину активної  деталі із деталями, що вже є схемі розкроювикористано метод кутів, який дозволяє однозначно ідентифікувати взаємне розміщення точки та многокутника (активна точка знаходиться всередині многокутника чи зовні його.Використавши аналітичний опис виділених структурних компонент запропоновані алгоритими реалізації цієї задачі в програмний продукт для інтерактивного коригування спроєктованих в автоматичному режимі рацціанальних схем розкрою матеріалів прямокутної форми на деталі шкіргалантереї. Розроблений програмний прподукт має дружній інтерфейс та не потребує додаткових знань з комп’ютерних наук при роботі з ним. Цей продукт може бути корисним в підготовчо-розкрійному виробництві в галузях легкої промисловості.
Keywords: схема розкрою; галантерейні вироби; алгоритм; програмний продук; інтерактивне коригування; метод кутів; матеріал прямокутної форми