ЗАСТОСУВАННЯ ІНЖЕНЕРНИХ ІНКРЕМЕНТНОГО ТА AGILE ПІДХОДІВ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЛОКАЛЬНОЇ ЦИФРОВОЇ ДОСТУПНОСТІ В ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ - ІВАНОВ, ОЛЕКСАНДР; МАКОВИШИН, ВОЛОДИМИР; СТИСЛО, ТАРАС; ЛУЦАК, ДМИТРО; ГОЛОВЧУК, ПЕТРО (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
В статті проведено аналіз наукової та науково-практичної літератури, пов’язаної з оглядом різних аспектів цифровізації, структуровано та виокремлено переваги та недоліки цифровізації та зазначено проблему забезпечення і підвищення цифрової доступності та безбар’єрності в освіті та в практичній діяльності підприємств та установ. Зазначено нормативно-правову сторону забезпечення безбар’єрності в освіті, зокрема у вищій. Виокремлено відсутність чітких практичних методичних інструкцій або рекомендацій щодо безбар’єрності в закладах вищої освіти, що ускладнює процес планування окремих навчальних курсів, оскільки постає пиитання в достатній якості як з точки зору надання освітніх послуг, так і з точки зору цінності в плані цифроврої доступності. З огляду на складність та виклики забезпечення цифрової доступності в закладах вищої освіти, авторами запропоновано практичну реалізацію вибіркового навчачльного курсу, діяльність якого базується на досвіді роботи ІТ-компаній та підходах, що використовуються в інженерії програмного забезпечення, а саме інкрементний та Agile підходи. Діяльність такого вибіркового навчального курсу під назвою «Цифрова доступність в ІТ» передбачає залучення здобувачів освіти різних спеціальностей, спеціалістів ІТ фірм, що мають досвід роботи з цифровою доступністю, постійний перегляд, рецензування та доповнення курсу. Окремою особливістю курсу є міждисциплінарний характер, оскільки студенти різних спеціальностей зможуть внести свій погляд на дану проблему та запропонувати підходи або вирішення проблем, що відрізняються від стандартних. Їх внесок полягатиме у наданні консультацій, допомозі в розробці або перегляді практичних завдань (з точки зору інкрементного підходу). Вклад ІТ спеціалістів полягатиме у апробації курсу, надання рекомендацій стосовно технічного аспекту, тощо.
Keywords: цифрова доступність; інженерія програмного забезпечення; інкрементний підхід; Agile підхід; вища освіта