ПІДБІР ІНВЕСТИЦІЙНИХ СТРАТЕГІЙ НА СЕРЕДНЬОСТРОКОВИЙ ТЕРМІН ЗА ДОПОМОГОЮ ГЕНЕТИЧНОГО АЛГОРИТМУ - ГАН, ДЕНИС; ПРОЦАХ, НАТАЛІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
В роботі розглядається проблема вибору стратегій інвестування для індивідуального інвестора на фондовому ринку на середньостроковий термін. Проведено аналіз існуючих підходів до інвестування за допомогою генетичних алгоритмів. Здійснено підбір інвестиційних стратегій на середньостроковий термін (один рік) в умовах сучасного фондового ринку на підставі історичних даних за допомогою генетичного алгоритму. Проведено поріняння результатів з іншими поширеними стратегіями інвестування і показано, що підхід до підбору позицій інвестиційного портфеля за допомогою генетичного алгоритму може перевершити, як ріст ринку загалом, так й інші популярні стратегії інвестування. Розроблений алгоритм дозволяє здійснювати підбір позицій на фондовому ринку в залежності від результатів змін їхніх цін за попередні періоди.
Keywords: інвестиційний портфель; фондовий ринок; фінансове моделювання