СИНТЕЗ СТАТИЧНО ВИЗНАЧЕНОГО ШАРНІРНОГО ПРОСТОРОВОГО МЕХАНІЗМУ ГАЛТУВАЛЬНОЇ МАШИНИ - ЗАЛЮБОВСЬКИЙ, МАРК; ПАНАСЮК, ІГОР; КОШЕЛЬ, СЕРГІЙ; КОШЕЛЬ, ОЛЕКСАНДР; РОМАНЮК, ОКСАНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Запропоновано один з можливих варіантів звільнення просторового механізму галтувальної машини для обробки деталей від пасивного зв’язку. Здійснено синтез статично визначеного просторового механізму з подвійним ступенем рухомості машини для обробки деталей (галтувальної машини), де робоча ємність виконує складне просторове переміщення. Розроблено конструкцію галтувальної машини, яка містить дві ведучі ланки – ведучий вал та кривошип. Введення додаткової рухомої ланки кривошипу у кінематичний ланцюг просторового механізму машини дозволить, при необхідності, вмикати ефект додаткового струшування робочої ємності, що ефективно впливає на збільшення інтенсивності переміщення сипкого робочого масиву. Використання даної конструкції машини забезпечує підвищення надійності в процесі її експлуатації та одночасно сприяє збільшенню продуктивності під час виконання галтувальних операцій чи змішування сипких дрібнодисперсних речовин, зменшенню енерговитрат, може впливати на розширення сфери використання такого типу обладнання. Здійснено детальний опис принцип роботи розробленої конструкції галтувальної машини. Виконано синтез спеціальної конструкції приводу, що дозволяє передавати крутний момент на ведучий вал машини, який одночасно виконує додаткове зворотно-поступальне переміщення, описано принцип його роботи. Синтезована конструкція приводу містить шарнірну складову та ланцюгову передачу з трьома зірочками, дві з яких, окрім обертального руху, додатково виконують ще й зворотно-поступальне переміщення вздовж напрямних. Під час проведення досліджень застосовувався аналітичний підхід при виконанні синтезу шарнірного статично визначеного механізму з обертальними та однією поступальною кінематичними парами та спеціальної конструкції приводу, здійснено моделювання та розробку конструкції галтувальної машини в програмному забезпеченні системи автоматизованого проектування «SolidWorks 2021».
Keywords: просторовий механізм; ступінь рухомості; кінематична пара