МЕТОДИ ТА ЗАСОБИ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ ІТ ІНФРАСТРУКТУР - БІДЮК, ОЛЕКСАНДР; МАРЦЕНКО, СЕРГІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглянуто трансформаційні процеси підходів і методів організації інформаційної безпеки (ІБ) в ІТ інфраструктурах компаній і бізнесу протягом останніх п'яти років. Ключовими чинниками, які сприяють цим змінам, є адаптації до критичних ситуацій, таких як пандемія COVID-19 та геополітичні напруження внаслідок військового вторгнення російської федерації в Україну. Також швидка еволюція команд розробників програмного забезпечення та методології DevOps суттєво змінює традиційне управління ІТ інфраструктурою.Дослідження підкреслює вплив різних чинників на організацію ІБ, особливо для активів, які вважаються критичними для економіки та держави, до яких належать різноманітні сектори, такі як енергетика, транспорт, фінанси та охорона здоров'я. У статті виокремлюється три основні тенденції в трансформації ІБ та ІТ інфраструктури: зміни в геополітиці, які переосмислюють периметр ІТ безпеки, зростаючий попит на хмарні рішення, що сприяють міграції ІТ інфраструктур, та збільшення використання контейнерної розробки для ІТ продуктів.Крім того, описується зростаюче значення людських чинників у ІБ, зазначаючи, що навчання співробітників та підвищення обізнаності про кіберзагрози є критично важливими для зміцнення загальної позиції інформаційної безпеки. Також обговорюється роль відповідності міжнародним стандартам і регуляціям, які можуть підвищити організаційну довіру та покращити управління ризиками.Враховуючи сучасні тенденції розвитку ІТ сектору, з’являється необхідність вдосконалення механізмів захисту даних у хмарних середовищах, використання штучного інтелекту для виявлення загроз у реальному часі та впровадження моделей нульової довіри для мінімізації ризиків незалежно від місцезнаходження користувача чи ресурсу. Також результати дослідження наголошують на важливості безперервного моніторингу та оцінки стратегій безпеки, щоб адаптуватися до нових загроз та вразливостей.У цілому, результати підкреслюють необхідність еволюції парадигм інформаційної безпеки, оскільки бізнес стає все більш залежним від цифрових структур, що вимагає інтегрованого підходу для підтримки безпеки та стійкості проти кіберзагроз.
Keywords: інформаційна безпека; система інформаційної безпеки; напрям інформаційної безпеки; ІТ інфраструктура; безпека як сервіс; кіберзагроза