РОЗВИТОК МОБІЛЬНИХ ДОДАТКІВ ТА ЇХ РОЛЬ В СУЧАСНИХ ЕЛЕКТРОННИХ КОМУНІКАЦІЯХ - БІГАНИЧ, ВАСИЛЬ; ШУСТА, ВОЛОДИМИР; ЄВИЧ, МАРІАННА; СУСЛА, АНАТОЛІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті висвітлено сучасний розвиток мобільних додатків як важливого елементу електронних комунікацій, що сприяють інтеграції цифрових технологій у повсякденне життя. Основною метою дослідження є аналіз функціональних можливостей мобільних додатків, їхньої ролі у комунікації, а також ідентифікація проблемних аспектів, пов’язаних із безпекою та етичними стандартами.У дослідженні використано комплексний підхід, що включає системний аналіз, порівняння статистичних даних та огляд сучасної літератури. Було опрацьовано статистичні показники поширення мобільних додатків у різних сегментах ринку та їхній вплив на соціальну взаємодію. Крім того, застосовано метод класифікації для поділу функцій мобільних додатків за їхнім призначенням і сферою використання.Отримані результати демонструють суттєве зростання популярності мобільних додатків, зокрема, у таких сферах, як комунікація, електронна комерція та охорона здоров’я. Виявлено, що найбільші виклики стосуються кібербезпеки, зокрема захисту персональних даних користувачів, та недоліків у регуляції етичних стандартів. Наукова новизна статті полягає у поєднанні аналізу технічних аспектів функціонування мобільних додатків із розглядом етичних викликів та необхідністю розробки прозорих механізмів їхньої регуляції.Теоретичне значення дослідження полягає у створенні методологічної бази для подальших наукових розвідок у сфері мобільних технологій. Практичне значення роботи виявляється у можливості застосування отриманих висновків для розробки нових додатків з підвищеним рівнем безпеки та адаптації існуючих платформ до етичних стандартів. На нашу думку, впровадження зазначених рекомендацій сприятиме не лише покращенню досвіду користувачів, але й підвищенню довіри до мобільних технологій у суспільстві.
Keywords: мобільні додатки; електронні комунікації; функціональні можливості; кібербезпека; етичні стандарти; персональні дані; інновації; цифрові технології; користувацький досвід; прозорість