МЕТОДИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - КУСТОВСЬКИЙ, РОМАН; ЯШИНА, ОКСАНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
В роботі представлені методи управління якістю програмного забезпечення. Під якістю програмного забезпечення розуміють те, наскільки програмний продукт відповідає вимогам та потребам своїх користувачів. Мова йде як про саме програмне забезпечення, так і процеси його створення. Якісно зроблене програмне забезпечення характеризується достатньою вільністю від помилок та дефектів, вчасною в рамках бюджету поставкою, відповідністю вимогам та придатністю для обслуговування. Структуроване управління якістю програмного забезпечення -  це його забезпечення (SQA), планування (SQP) та контроль (SQC). шляхом до створення високоякісного програмного забезпечення є впровадження ефективного менеджменту якості з відповідною методологією. Після наведених вище етапів тестування є основним видом діяльності, що виявляє та вирішує технічні проблеми у вихідному коді програмного забезпечення, оцінює загальну зручність використання, продуктивність, безпеку та сумісність продукту.Серед методів вдосконалення процесу тестування програмного забезпечення та підвищення якості програмних продуктів можна виділити: планування процесу тестування та контролю якості, використання орієнтованого на тестування управління розробкою програмного забезпечення, проведення офіційних технічних оглядів, забезпечення відповідного робочого середовища для команди, впровадження приймального тестування користувача (UAT), оптимізація використання автоматизованих тестів, впровадження дослідницького та спеціального тестування, використання вимірювання якості коду, ефективні звіти про помилки, отримання максимальної віддачі від інструментів управління тестуванням. Запропоновані методи можуть бути застосовані для моніторингу та управління якістю програмного забезпечення.
Keywords: якість програмного забезпечення; метод; тестування; контроль якості; розробка програмного забезпечення; автоматизавані тести