АВТОМАТИЗАЦІЯ ЗЧИТУВАННЯ ШТРИХ-КОДІВ У ERP СИСТЕМАХ - СТАРЖИНСЬКИЙ, ВАЛЕРІЙ; МАСЛІЙ, РОМАН; ГАРМАШ, ВОЛОДИМИР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглянуто автоматизацію управління матеріальними потоками в ERP-системах на прикладі виробництва зварювальних електродів, зокрема через впровадження технологій штрих-кодів для підвищення ефективності обліку, зменшення помилок та прискорення виробничих процесів. Проведено аналіз сучасних засобів зчитування штрих-кодів (сканери, смартфони, конвеєрні камери) для вибору оптимальних рішень.Основною метою дослідження є автоматизація обліку матеріалів через розробку функціональних модулів в ERP-системі «ПлазмІС», яку використовує компанія «ПлазмаТек». У межах роботи запропоновано модуль «Бірка партія-тара», що дозволяє генерувати та друкувати етикетки для маркування сировини, а також отримані датасети зі штрих-кодами та моделі на основі архітектури  YOLOv8 для модуля виявлення штрих-кодів.Результати досліджень свідчать про перспективність використання YOLOv8 для мобільних пристроїв завдяки високій точності та швидкості, але відмічено необхідність подальшої оптимізації моделей.
Keywords: автоматизація; штрих-код; система ERP; виявлення об‘єктів; yolov8