МОДЕЛЮВАННЯ РІВНЯ ГАРМОНІЙНИХ СПОТВОРЕНЬ В ЕЛЕКТРИЧНИХ МЕРЕЖАХ - ТЕПТЯ, ВІРА; ОСТРА, НАТАЛЯ; МАЛОГУЛКО, ЮЛІЯ; СІКОРСЬКА, ОЛЕНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Метою роботи є висвітлення сучасних засобів моделювання рівня гармонійних спотворень та нормативної документації, що регламентує допустимі рівні гармонійних спотворень в електромережах. Основним методом дослідження є практичне моделювання рівня гармонійних спотворень за допомогою програмного комплексу Schaffner PQS, оцінка отриманих результатів відповідає нормам стандарту IEEE 519-2014. Крім того, для покращення сприйняття інформації пропонується її графічне представлення. Основними результатами дослідження є впровадження нових методів моделювання електромереж та отримання технічних рішень, що відповідають стандарту IEEE 519-2014. Також наведено графічні матеріали щодо впливу гармонійних спотворень на окремі елементи реальних електромереж. Цей матеріал відкриває нові можливості в моделюванні електромереж та оцінці впливу на них нелінійних споживачів. Використання сучасного програмного забезпечення дозволяє істотно скоротити час, витрачений на виконання складних розрахунків. Наявність готових рішень щодо обмеження гармонійних спотворень у програмному забезпеченні спрощує процес створення технічних рішень, що відповідають вимогам стандарту IEEE 519-2014. Застосування наведених у роботі засобів дозволить підвищити якість технічних рішень, істотно підвищити надійність електротехнічних систем, зменшити втрати електроенергії, а також підвищити ефективність роботи як інженерів-конструкторів, так і технічних спеціалістів, які беруть участь в експлуатації.
Keywords: якість енергії; гармоніки; гармонічний розрахунок; енергозберігаючі технології; нелінійні споживачі