ВІРТУАЛЬНА МОДЕЛЬ БЕЗКОНТАКТНОГО ГЕНЕРАТОРА ЗМІННОГО СТРУМУ - ЗЕНОВИЧ, ОЛЕКСАНДР; ВАСИЛЕНКО, РОМАН; ГЕОРГІЄВ, ЮРІЙ; ЕЙДЕЛЬШТЕЙН, ГЕННАДІЙ; PAYANOK, OLEKSANDR (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В роботі представлена віртуальна модель синхронного генератора, побудована в середовищі імітаційного моделювання MatLab/Simulink, побудована з урахуванням конструктивних особливостей каскадних синхронних генераторів серії ГТ: наявності у складі машини трьох генераторів – магнітоелектричного підзбудника, електромагнітного збудника, електромагнітного основного генератора; некерованого трифазного обертового випрямляча; фазоімпульсного регулятора напруги з керованим випрямлячем. Запропонована модель дозволяє досліджувати генератор в нормальному режимі його роботи та при виникненні типових відмов, у тому числі електронних елементів. Данна модель може бути корисною при дослідженні процесів , що відбуваються у системах генерування змінного струму з генераторами серії ГТ як у нормальному режимі , так і при виникненні відмов.
Keywords: синхронний генератор; віртуальна модель; середовище імітаційного моделювання MatLab/Simulink; регулятор напруги; трифазний випрямляч