ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ МОДИФІКАЦІЇ КРОХМАЛЮ МОЛОЧНОЮ КИСЛОТОЮ НА ВЛАСТИВОСТІ ОТРИМАНИХ ПОЛІМЕРНИХ ПЛІВОК - КУЧИНСЬКА, ДАРЬЯ; ІЩЕНКО, ОЛЕНА; ЯЩУК, СЕРГІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Дослідження спрямовані на отриманні полімерних плівок на основі модифікованого  крохмалю молочною кислотою у поєднанні з полівініловим спиртом - як основи для ранових пов’язок з пролонгованим вивільненням лікарських препаратів. Об'єктом дослідження стали полімерні плівки на основі модифікованого  крохмалю молочною кислотою у комбінації з полівініловим спиртом. Модифікацію крохмалю проводили розчинами молочної кислоти 0,5 і 1,0 моль/л при температурі 40°С протягом 2,0 години. Для отримання плівок методом поливу з розчину змішували 10% розчини модифікованого крохмалю та полівінілового спирту у співвідношеннях 25:75, 50:50 і 75:25. Встановлено, що тривалість модифікації та концентрація молочної кислоти впливають на фізико-механічні властивості плівок - збільшення концентрації молочної кислоти сприяє отриманню більш міцних плівок.  Оптимальні механічні властивості та сорбція були отримані для плівок на основі  крохмалю модифікованого 1,0 М розчином молочної кислоти та полівінілового спирту зі співвідношенням 25:75. При цьому міцність на розрив становила 7,31 ± 0,2 МПа, а відносне видовження при розриві – 50,16 ± 2,5%. Встановлено, що модифікація крохмалю молочною кислотою дозволяє регулювати здатність плівок поглинати вологу. Варіювання умов модифікації дозволяє регулювати їх властивості, що відкриває широкі можливості для створення матеріалів з різними функціональними характеристиками. Перспективними напрямками подальших досліджень є вивчення біосумісності отриманих матеріалів, а також дослідження їх здатності до пролонгованого вивільнення лікарських засобів.
Keywords: модифікований крохмаль; полівініловий спирт; молочна кислота; ранові пов'язки; пролонгована дія препарату; сорбція вологи; міцність на розрив