ОЦІНКА ВПЛИВУ ФІЗИКО-МЕХАНІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ НАПОВНЮВАЧА НА ДИНАМІЧНУ ПОВЕДІНКУ ЦИЛІНДРИЧНОЇ ОБОЛОНКИ - ГУДЬ, МИХАЙЛО; ВОРОЩУК, ВІКТОР; ОЛЕКСЮК, ВАСИЛЬ; ГАГАЛЮК, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У статті досліджується вплив фізико-механічних – параметрів наповнювача на частоти власних коливань заповненої підсиленої циліндричної оболонки. Оболонкові конструкції мають знайшли широке застосування в багатьох галузях економіки. Такі конструкції широко застосовуються як ракетобудівній галузі так і в сільському господарстві.. Одним із важливих чинників який визначає напружений стан оболонкової конструкції є явище резонансу, зокрема наповнених оболонок. Наповнювачем в даному випадку може виступати які і рідина так і інші речовини з різноманітними фізико-механічними характеристиками. У випадку, якщо частоти власних коливань заповненої оболонки співпадають із коливаннями інших елементів або механізмів, відбувається накладання частот і водночас різке збільшення рівня напружень, що може призвести до виникнення аварійної ситуації. Тому важливим завданням постає коректне визначення частот власних коливань заповненої оболонки в залежності від густини заповнювача та модуля пружності.
Keywords: оболонка; коливання; експеримент; дослідження