АНАЛІЗ ВПЛИВУ ТЕРТЯ РОБОЧИХ ОРГАНІВ В'ЯЗАЛЬНИХ МАШИН НА ЖИТТЄВИЙ ЦИКЛ КЛИНІВ - ПЛЕШКО, СЕРГІЙ; КОВАЛЬОВ, ЮРІЙ; ХИНЕВИЧ , РУСЛАН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У цій роботі представлені результати дослідження з оцінки впливу тертя робочих органів в'язальних машин (голок, клинів, стібків) на знос робочих поверхонь клинів та на їх термін служби. Наведено приклад впливу тертя пар голка-клин та голка-стібок круглов'язальної машини КО-2 на термін служби кулачків стібків.Аналіз отриманих результатів показує, що тертя робочих органів суттєво впливає на знос клинів в'язальних машин і, відповідно, на їх термін служби.Раціональним режимом роботи круглов'язальної машини типу КО є її режим, коли співвідношення тертя пар голка-клин та голка-стібок знаходиться в межах 0,08...0,1 (що досягається шляхом вибору відповідного типу мастила та режимів змащування в'язального механізму). Водночас, термін служби кулачка стібка коливається від 208,79 ∙ 10³ до 76,97 ∙ 10³ годин (від 16 312 до 6 013 днів при 2-змінній роботі машини).За існуючого режиму роботи круглов'язальної машини КО-2, як показали дослідження [2], термін служби кулачків стібка не перевищує 9 ∙ 10³ годин (703 дні).
Keywords: в'язальна машина; голка; клин; стібок; тертя; знос клина; термін служби клина