МЕТОДИКА КОМП’ЮТЕРНОГО МОДЕЛЮВАННЯ ПРИ СТВОРЕННІ ІНДИВІДУАЛІЗОВАНИХ ІМПЛАНТАТІВ - СТАНІСЛАВ, КОВАЛЬОВ; НАДІЯ, КОВАЛЬОВА; ОЛЕГ, КАЛІНІЧЕНКО; КОСТЯНТИН, СУХИЙ; ОЛЕКСАНДР, ОВЧИННИКОВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Робота присвячена опису методики моделювання індивідуалізованих імплантатів із застосуванням медичної інформації. Методика складається з п’яти кроків. Для реалізації методики потрібно застосування комп’ютерних програм InVesalius, SolidWorks, PrusaSlicer та деяких інших. Першим кроком є одержання скану тіла людини за допомогою комп'ютерної томографії або магніто-резонансної томографії у форматі DICOM. Другим кроком є завантаження пакету DICOM в комп'ютерну програму InVesalius для одержання комп'ютерного файлу зі зшитою поверхнею форми кістки. Третім кроком є виготовлення 3D комп'ютерної твердотільної моделі кістки в програмі SolidWorks. Четвертим є підготовка моделі до 3D друку з допомогою програми PrusaSlicer і 3D друк прототипу кістки пластиком. П’ятим кроком є друк імплантату в металі на 3D принтері. Подана методика дозволяє швидко та точно проєктувати, друкувати у пластику для узгодження плану оперативного втручання та передавати твердотільну модель для друку металом на 3D принтері з виготовленням індивідуалізованого імплантату.
Keywords: імплантат; моделювання; комп’ютерне проєктування; медична інформація; SolidWorks; 3D друк