АЛГОРИТМ СИМЕТРУВАННЯ РЕЖИМУ ДВИГУНА ЗМІННОГО СТРУМУ В УМОВАХ ЖИВЛЕННЯ ВІД СІЛЬСЬКОЇ МЕРЕЖІ - ЯГУП, ВАЛЕРІЙ; ЯГУП, КАТЕРИНА; ГИРИЛА, ВАСИЛЬ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У статті розглядається  дослідження можливості застосування оптимізаційних методів на комп’ютерних моделях для покращання умов живлення двигуна змінного струму при несиметрії джерел живлення. За допомогою візуальної моделі системи живлення асинхронного двигуна і програми оптимізації на основі метода Нелдера-Міда досягнуто умов повної компенсації реактивної потужності і симетрування струмів в системі електропостачання. З цією метою за заданим критерієм оптимізації, яким приймається норма реактивних потужностей джерел кожної фази, визначаються величини симетруючих  конденсаторів. При цьому спостерігається симетризація лінійних струмів і суттєве зменшення їх амплітудних значень.
Keywords: асинхронний двигун; реактивна потужність; сільська мережа; невиметрія режиму; пошукова оптимізація