ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ ГІДРОФОБНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ НАТУРАЛЬНИХ ШКІР - ГОРБАЧУК, ОЛЕСЯ; МОКРОУСОВА, ОЛЕНА; СКИБА, МИКОЛА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Стаття присвячена обґрунтування особливостей інноваційних підходів до формування гідрофобних властивостей натуральних шкір. Шляхом порівняння даних наукових досліджень виявлено інноваційні підходи формування натуральних шкір з гідрофобними властивостями. Узагальнено інноваційні напрями формування гідрофобності відповідно до впливу жирувальних і синтетичних полімерних матеріалів на стадії післядубильної обробки шкіряного напівфабрикату хромового дублення; впливу синтетичних полімерних матеріалів під час покривного оздоблення лицьової поверхні шкір; а також впливу технологічних обробок щодо нанесення гідрофобізуючих матеріалів на поверхню шкіри та її структурних елементів. Інноваційні підходи у формуванні гідрофобних властивостей натуральних шкір пов’язані із удосконаленням технологій застосування синтетичних полімерних матеріалів у поєднанні з різними модифікаторами. Для формування високого рівня водонепроникності шкір доведено ефективне застосування комплексного підходу із почерговою обробкою синтетичними жирувальними матеріалами на стадії жирування та синтетичними полімерними матеріалів на стадії гідрофобізації, а для посилення ефекту водонепроникності рекомендовано застосовувати нанесення гідрофобного захисного покриття на основі полімерних композицій. Визначено перспективність впровадження сучасних технічних рішень як плазмових технологій, золь-гелевих обробок для підвищення ефективності гідрофобізації та збереження гігієнічних характеристик шкір для військового взуття.  Комплексний аналіз інноваційних підходів до формування гідрофобних властивостей натуральних шкір дозволить проаналізувати способи досягнення гідрофобності шкір та розробити нові технології обробки натуральних шкір, ефективніше використовувати вітчизняну сировину та зменшити залежність від імпорту. Розроблені натуральні шкіри забезпечать оптимальний мікроклімат у взутті, що сприятимуть комфорту та здоров'ю військових.
Keywords: шкіра; гідрофобність; жирування; гідрофобізація; покривне оздоблення; жирувальні матеріали; синтетичні полімерні матеріали; плазмові технології