НЕЙРОЕВОЛЮЦІЙНІ АЛГОРИТМИ ДЛЯ ГЕНЕРУВАННЯ НЕЙРОННИХ МЕРЕЖ - ТИМОШЕНКО, Павло; ЗАСОБА, Євген; КОВАЛЬЧУК, Олександр; ПШЕНИЧНИЙ, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
Вирішення інженерних задач за допомогою звичайних нейронних мереж вимагають тривалих досліджень щодо вибору архітектури та гіперпараметрів. Сильний штучний інтелект був би позбавленим таких недоліків. Подібні дослідження проводяться з використанням дуже широкого спектру підходів: наприклад, біологічного (спроби виростити мозок у лабораторних умовах), апаратного (створення нейронних процесорів) або програмного (з використанням потужностей звичайного CPU та GPU). Метою роботи є розроблення такої системи, яка дозволяла би за допомогою еволюційних підходів генерувати нейронні мережі, придатні для розв’язування задач. Подібний носить назву «нейроеволюції». До мети цієї роботи також входить дослідження особливостей можливих застосовних еволюційних стратегій.
Keywords: нейроеволюційний алгоритм; нейронна мережа; модель машинного навчання; препроцесинг даних