ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ СОРБЕНТІВ-КАТАЛІЗАТОРІВ ДЛЯ ОЧИЩЕННЯ ВОДИ ВІД СПОЛУК МАНГАНУ - ГОМЕЛЯ, Микола; ТРУС, Інна; ТВЕРДОХЛІБ, Марія; РУДЕНКО, Олександра (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
Стан джерел та систем центрального водопостачання не гарантує необхідної якості питної води. Велика частина населення України використовує питну воду, яка не відповідає гігієнічним вимогам за різними показниками. Сполуки марганцю досить часто присутні в природних водах. Їх кількісний вміст може коливатися у широкому діапазоні залежності регіону може становити – 5-6 мг/дм3. Варто зазначити, що при високому вмісті сполук марганцю у воді, їх видалення представляє достатньо складну задачу. Видалення сполук марганцю з води може бути реалізоване за допомогою методу іонного обміну, що полягає у фільтруванні води через завантаження в сольовій або кислій формі. При цьому може одночасно відбуватися пом'якшення та знесолення води. Тому, іонообмінний метод доцільно застосовувати для комплексного очищення води, її пом'якшення та видалення сполук  марганцю. В статті представлені результати досліджень з очищення води від сполук марганцю із застосуванням сорбентів-каталізаторів модифікованих сполуками заліза та марганцю. Встановлено, що в статичних та динамічних умовах повного вилучення іонів марганцю можна досягти із застосуванням сорбентів на основі полімерної смоли та магнетиту.
Keywords: іони марганцю; магнетит; сорбент; каталізатор; катіоніт; аерація