МЕТОДИ ЗБОРУ ТА ОБРОБКИ ЗОБРАЖЕНЬ ОТРИМАНИХ З ВИКОРИСТАННЯМ БПЛА ДЛЯ ВИЯВЛЕННЯ ЗАДАНИХ ОБ’ЄКТІВ - МЕЛЬНИЧЕНКО, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
У поданій роботі запропоновано новий підхід до виявлення та обчислення кількості заданих структурних об’єктів на прикладів фруктових плодів за зображеннями, що генеруються безпілотними літальними апаратами (БПЛА) в режимі реального часу. Запропонований підхід полягає у послідовному виконанні запропонованих методів, а саме, метод динамічного отримання зображень заданих структурних об’єктів в тривимірному просторі за допомогою групи БПЛА, метод синхронізації відеопотоків з різних БПЛА, метод виявлення заданих структурних об’єктів та спосіб отримання кількості структурних об’єктів. У результаті проведених експериментальних досліджень над розробленими методами було продемонстровано практичну значущість їхнього послідовного застосування до робочого середовища фруктового саду. Так, оцінка синхронізації відеопотоків за індексом SSIM коливається від 0,79 до 0,92, із середнім значенням 0,87, а за індексом PSNR – від 22 до 39, що свідчить про високу ефективність розробленого методу синхронізації та хорошу якість отриманих об’єднаних зображень. Середнє значення показника достовірності виявлення та обчислення кількості фруктових плодів становить 86,75%. Отримані значення свідчать про високий показник ефективності методів збору та обробки зображень отриманих з використанням БПЛА для виявлення заданих об’єктів.
Keywords: врожайність яблук; збір зображень; обробка зображень; синхронізація відеопотоків; виявлення об’єктів; YOLOv5; глибоке навчання