ІНФОРМАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ НАВЧАННЯ ПЕРСОНАЛУ ПІДПРИЄМСТВ ЗАСОБАМИ ВІРТУАЛЬНОЇ РЕАЛЬНОСТІ - КРИВЕНЧУК, Юрій; ЩУР, Гліб (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
Використання віртуальної реальності у виробничому навчанні сприяє зменшенню витрат і ризиків, підтримуючи більш часте та різноманітне використання експериментальних навчальних занять. Даний підхід дає змогу тренеру структурувати весь навчальний курс віртуальної реальності в захоплюючому середовищі, визначаючи його підкомпоненти, моделі, інструменти та налаштування, а також визначати дії, які повинні виконувати учасники. Дії, які виконуються, записуються та узгоджуються з тими, що вказані тренером. У промисловому секторі здатність пристосовуватися до запитів із високим ступенем налаштування та складності передбачає довший час циклу. Застосування віртуальної реальності (VR) є перспективним підходом, який допомагає мінімізувати помилки та підвищити безпеку. Використання віртуального середовища для здійснення навчальної діяльності має широкий спектр переваг порівняно з навчанням у реальному контексті, а саме зниження витрат і ризиків, кращий контроль процедур навчання (наприклад, планування навчання заняття та визначення складності дій), сприяння експериментальному та ситуаційному навчанню, здатність забезпечити повторення симуляцій, виконаних слухачами, розширення можливостей процесів самонавчання та виклик емоцій, сприяючи інтересу та залученості учнів.
Keywords: навчання персоналу; віртуальна реальність; підприємство