ІНФОРМАЦІЙНИЙ АСПЕКТ КООРДИНАЦІЇ ВИРОБНИЧИХ ПРОЦЕСІВ - ЯКИМЧУК, Марія; ДУБОВИЙ, Володимир (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
Виробничі системи з багатозональними технологічними об’єктами разом із засобами управління технологічними процесами належать до класу кібер-фізичних систем. Поєднання трьох аспектів: наявність фізичних взаємодій у розподіленому технологічному об'єкті, наявність складних сценаріїв локального управління, які залежать від параметрів стану області об'єкта, децентралізація та наявність глобальних критеріїв зумовили новий клас завдань – просторово-часову координацію систем з безперервними технологічними об'єктами та логічним управлінням. Мета дослідження - підвищення ефективності децентралізованої координації за рахунок оптимізації інформаційних потоків та структури підсистем координації. Розглянуто зв’язок кількості інформації щодо стану виробничих процесів з невизначеністю координації пов’язаних операцій. Оцінено дисперсію стану елемента об’єкта з використанням просторово-часового спектру стану. Перевірка адекватності оцінок інформаційних потоків та його залежність від параметрів системи виконувалася з допомогою експериментів на імітаційної моделі на платформі Scilab. Отримані в результаті статистичної обробки даних імітаційних експериментів значення інформаційних потоків за мірою Шеннона відрізнялися від розрахункових в межах 18%. Враховуючи пакетну передачу даних це не впливає на загальну оцінку необхідної пропускної спроможності системи передачі даних. Запропонований підхід до оцінювання інформаційних потоків у системі децентралізованої координації може бути використаний для вибору параметрів системи передачі даних, а також для оптимізації структури і інформаційних потоків системи координації.
Keywords: децентралізована координація; інформація; невизначеність параметрів