ВИЗНАЧЕННЯ ПОХИБКИ ВИМІРЮВАННЯ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇКОРЕЛЯЦІЙНИМ МЕТОДОМ - ФІЛОНЕНКО, Сергій; ЛАРІН, Віталій; СТАХОВА, Анжеліка (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
На сучасному етапі розвитку промисловості проблема енергозбереження становиться актуальною не лише для України, а й для всього світу. Одна з головних причин невиробничих затрат енергії в енергетиці це високі втрати в електричних мережах. Проблема якості електроенергії знаходиться у центрі уваги багатьох дослідників і практичних працівників в області енергетики й електрифікації. Спільне живлення однофазних і трифазних приймачів електричної енергії від трифазної чотирипровідної мережі знаходить широке поширення в системах електропостачання промислових підприємств. Трифазний контур, як правило, більш економічний, ніж еквівалентний двопровідний однофазний ланцюг з такою самою напругою лінії та заземлення, оскільки для передачі заданої кількості електричної енергії використовується менше матеріалу провідника. У таких випадках практично завжди виникає несиметрія навантаження за фазами, а також значні струми в нульовому проводі. Ці фактори призводять до зниження якості напруги й є причиною народногосподарського збитку. Для підвищення якості та нормалізації електроенергії важливими є організація апаратного контролю показників якості електроенергії, організаційноекономічний механізм впливу на причину погіршення якості електроенергії, розробка методів та технічних методів усунення спотворень електроенергії. Однак в реальному світі неможливо ідеально збалансувати міжфазну напругу в трифазному контурі. Напруга між лініями в трифазному контурі зазвичай змінюється на кілька вольт, але різниця більше одного відсотка може пошкодити двигуни та інше обладнання. Несбалансована напруга викликає незбалансований струм в обмотках двигуна; неврівноважені струми викликають збільшення струму принаймні до однієї з обмоток та підвищення температури цієї обмотки. Такі підвищені температури скорочують термін експлуатації двигуна чи іншого обладнання, що призводить до передчасного виходу з ладу обладнання. Тому для контролю несиметрії напруги використовують цифрові методи вимірювання, що засновані на обробці миттєвих значень напруги. Для цих цілей в роботі оцінюється похибка кореляційного методу вимірювання несиметрії напруги трифазної мережі на основі попереднього перетворення трифазної напруги у двофазну напругу з подальшим розкладанням на ортогональні компоненти за допомогою дискретного перетворення Фур'є. Показана можливість визначення відносної похибки квантування напруги зворотної послідовності, що вноситься перешкодами в цифровий метод вимірювання несиметрії напруг.
Keywords: електрична енергія; якість електроенергії; гармоніки енергосистеми; методи розрахунку; несиметрія