АНАЛІЗ МАТЕМАТИЧНИХ МОДЕЛЕЙ БАГАТОЧАСТОТНИХ П’ЄЗОРЕЗОНАНСНИХ АВТОКОЛИВАЛЬНИХ СИСТЕМ - СТЕЦЮК, Віктор; ГОРЯЩЕНКО, Костянтин (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
В роботі проводиться аналіз математичних моделей багаточастотних п'єзорезонансних коливальних систем. Вказано на сутність явища багаточастотного збудження, як нормальної фізичної властивості кварцових резонаторів. Однак для задач побудови високостабільних автоколивальних систем в якості джерела опорного коливання дана властивість КР являється небажаною, більш того, з нею борються всіма можливими методами. В результаті аналізу математичних моделей багаточастотних коливальних систем встановлено, що жодна з них не дозволяє в повній мірі проводити дослідження динаміки багаточастотних коливальних систем в умовах вібраційних дестабілізуючих впливів, що вимагає їх подальшого вивчення. Запропонований власний підхід до вирішення проблем моделювання багаточастотних ПКС.
Keywords: кварцовий резонатор; п'єзорезонансна система; коливання; багаточастотність; математична модель