ЕКОЛОГІЧНО ОРІЄНТОВАНЕ ФОРМУВАННЯ ЛИМАРНО-СІДЕЛЬНОЇ ШКІРИ - ДАНИЛКОВИЧ, Анатолій; САНГІНОВА, Ольга (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
У роботі наводяться результати розроблення технології синтанно-танідного дублення голини, отриманої зі шкур великої рогатої худоби – яловиці важкої з кислотним знезолюванням, при формуванні лимарно-сідельної шкіри без використання сполук хрому. Використання гексаметафосфату натрію і формальдегіду замість сполук хрому перед синтанно-танідним дубленням дозволяє скоротити тривалість технології на 18 год, зменшити витрати води в 1,6–2,2 рази.  При використанні тільки гексаметафосфату натрію на стадії переддубильно-дубильного оброблення напівфабрикату розробленої технології суттєво скорочується вміст токсичних речовин у стічних водах шкіряного виробництва. Лимарно-сідельна шкіра, що виробляється за розробленою технологією безхромового дублення за своєю якістю відповідає технічним вимогам діючого стандарту.
Keywords: яловиця важка; голина; додублювання-наповнювання; дифузія танідів; лимарно-сідельна шкіра; фізико-хімічні властивості