ОСОБЛИВОСТІ ЗМОЧУВАННЯ ГІДРОФОБІЗОВАНИХ ПОВЕРХОНЬ ТЕКСТУРОВАНИХ ФЕМТОСЕКУНДНИМ ЛАЗЕРОМ - МИРОНЮК, Олексій; БАКЛАН, Денис; ГЛУХОВСЬКИЙ, Владислав (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
Дана робота спрямована на визначення впливу хімічного класу модифікаторів та рівня організації мікро- та нанотекстури на особливості змочування поверхонь. У роботі було одержано два типи текстурованих поверхонь шляхом обробки анодованого алюмінію фемтосекундним лазером: з регулярною мікротекстурою у вигляді стовпчиків з квадратним перерізом, та неупорядкованою фрактальною нанотекстурою з ієрархічною структурою. Дослідження змочувальних властивостей отриманих модифікованих поверхонь було проведено методом Зісмана як окремими розчинниками, так і з використанням сумішей розчинників. У результаті роботи показано, що вибір модифікатора, а саме його хімічних склад, відіграє вирішальну роль у визначенні властивостей змочування, а саме значень кута змочування водою та поверхневого натягу, при якому спостерігається втрата стабільності стану Кассі. Зокрема, показано, що у випадку використання силанів та фторсиланів вдається досягти на нанотекстурах кута змочування водою в межах 155-160°, тоді як втрата стану Касі розпочинається нижче 46-49 мН/м. При використанні вуглеводневих модифікаторів можливе досягнення таких же високих кутів змочування водою - 154° у олеїнової кислоти, але стабільність таких поверхонь значно нижча – 55-65 мН/м. Виявлено, що відмінність у стабільності стану Кассі між мікро- та наноструктурами знаходиться в межах похибки вимірювання.
Keywords: гідрофобність; лазерне текстурування; нанотекстура; фторсилани; модифікація поверхні