ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕМЕНТІВ 3D ДРУКУ В ДИЗАЙНІ ЧОЛОВІЧОГО КОСТЮМУ - БАБИЧ, Антоніна; КЕРНЕШ, Вікторія; ТКАЧЕНКО, Даніїл (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
Використання інноваційних методів і конструктивних рішень, не типових фактурних і структурних матеріалів та елементів 3 друку при розробці дизайну моделей виробів індустрії моди і зокрема одягу, привертає увагу фахівців модної індустрії починаючи від цікавих і креативних ідей, створенні колажів натхнення, виконанні швидких чорно-білих ескізів замальовок виробів, підборі матеріалів та комплектуючих, а  також в  детальній розробці елементів конструкцій чоловічого костюму. Розробка асортименту сучасного і креативного чоловічого костюму  з різних  не типових матеріалів і елементів для галузі – це сміливий виклик дизайнера суспільству, його ідея, бачення світу емоцій, моди і краси. Це частково можливість заощадження природних ресурсів і використання у якості оздоблювальних елементів костюму деталей 3 друку, що імітують металеві ланцюжки. В статті  досліджено і проаналізовано питання актуальності і технологічної можливості використання елементів 3D друку у вигляді ланцюжків різних переплетень для розробки дизайну колекції чоловічого костюму промислових і індивідуальних колекцій. Досліджено і проаналізовано питання тенденцій моди в дизайні чоловічого костюму. Проведено аналіз  світових брендів виробників одягу, доведено теоретично доцільність даної розробки. Наведено результати теоретико-аналітичних  досліджень щодо можливості використання сміливих конструктивних ідей і рішень у костюмах чоловічого асортименту. Розроблено ескізний проєкт, 3D моделі ланцюжків, виготовлено за допомогою 3D принтера «Prusa» зразки ланцюжків для використання в колекції чоловічого костюму. Виготовлено зразки-модулі виробів в матеріалі для візуалізації задуму. Дану розробку представлено на конкурсі стартапів робіт молодих дизайнерів, м. Київ КНУТД (2022). Доведено теоретично доцільність даної розробки. Колекція виробів буде представлена на конкурсі «Печерські каштани», м. Київ.
Keywords: костюм; колір; форма; конструкція; технологічність моделі; 3D модель; мода; інновації; попит; виріб