ВИЗНАЧЕННЯ ЗОН ТРІЩИНУВАТОСТІ ТА ОБВОДНЕННЯ НА ЗАЛІЗОРУДНОМУ РОДОВИЩІ ІННОВАЦІЙНИМ ГЕОФІЗИЧНИМ МЕТОДОМ - ОРЛІНСЬКА, ОЛЬГА; ПІКАРЕНЯ, ДМИТРО; ПІЛЮГИН, ВІТАЛІЙ; ФЕСЕНКО, ЕДУАРД (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Розглянуті можливості дослідження зон тріщинуватості в кар’єрах і гірничих виробках, а також на поверхні інноваційний геофізичним методом природнього імпульсного електромагнітного поля Землі (ПІЕМПЗ). Для визначення зон підвищеного обводнення і тріщинуватості він використаний на Білозерському залізорудному родовищі. Результати застосування методу показали добру збіжність з вимірами тріщинуватості, які заміряні у виробках. Аналіз результатів проведених досліджень комплексом геологічних і геофізичних методів з прогнозування зон тріщинуватості з підвищеною проникністю на південному фланзі Білозерського залізорудного родовища дає змогу зробити висновки щодо розмірів зон обводення і тріщинуватостії, їх простягання, а також надати рекомендації для безпечного відпрацювання таких ділянок під час гірничих робіт.
Keywords: залізорудне родовище; складні гірничо-геологічні умови; природне імпульсне електромагнітне поле Землі; електророзвідувальні методи; інновації; тріщинуватість; обводнення