ПРИДАТНІСТЬ СОЛОМИ ЛЬОНУ ОЛІЙНОГО ДЛЯ ПЕРЕРОБКИ НА ВОЛОКНО - ФУРСА, ОЛЕГ; АРХИП, АНАСТАСІЯ; ЄВТУШЕНКО, ВАЛЕНТИНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Льон олійний відноситься до малочисельних технічних культур, з яких можна отримувати одночасно два види продукції – насіння та волокно. Промислова переробка соломи, спрямована на отримання волокна може вирішити питання, пов’язані із забезпеченням підприємств вітчизняною натуральною сировиною. Широкий спектр використання волокон із стебел льону олійного сприяв проведенню ряду досліджень з переробки стебел льону олійного. Проте, солома льону олійного має деякі недоліки, що обмежує її використання та розвиток нових технологій первинної переробки льоноволокна. Встановлено фактори, які впливають на придатність лляної соломи для переробки – це сміття, бур’яни, висота рослини, вміст волокна, довжина та орієнтація соломи, вартість транспортування. Доведено, що потрібно обирати сорти льону олійного із високим вмістом волокна та зосередити увагу на сортах із високими стеблами та під час скошування використовувати методи, які дозволять збільшити висоту лляної соломи з метою уникнення втрати врожаю технічної частини стебла; збільшувати норми висіву для збільшення врожайності волокна; контролювати щільність посівів та висоту рослини для управління співвідношенням насіння та соломи у відповідності із виробничими завданнями; перевіряти посіви на засміченість та наявність бур’янів. Доцільним є використання пристроїв для швидкого отримання даних щодо вмісту волокна з метою визначення придатності соломи до переробки, тому перспективним є проведення подальших досліджень у цьому напрямку.
Keywords: льон олійний; солома; волокно; придатність; переробка