ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ РОБОТИ ЯМОКОПАЧА ДЛЯ САДІННЯ САДЖАНЦІВ ПЛОДОВИХ ДЕРЕВ - РУТКЕВИЧ, ВОЛОДИМИР; РІПА, СЕРГІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Розглядається питання підвищення ефективності процесу механізації садіння саджанців плодових дерев в умовах змінного технологічного навантаження на робочих органах. Зазначені причини, які стримують розвиток промислового виробництва галузі садівництва, серед яких слід виділити низький рівень механізації та відсутність належного технічного забезпечення. В Україні практично відсутній випуск спеціалізованої садової техніки, а та, що випускається значно поступається закордонним аналогам,  це призводить до порушення агротехнічних заходів та високої трудомісткості виробництва.Запропоновано для зменшення енергоємності процесу викопування ям під  саджанці плодових дерев нову конструктивно-технологічну схему  гідравлічного ямокопача з енергозберігаючим гідравлічним приводом робочих органів. Розроблена енергозберігаюча система гідравлічного привода робочих органів гідравлічного ямокопача дозволяє узгодити режими роботи виконавчих гідродвигунів при змінному технологічному навантаженню на робочих органах ямокопача. Система передбачає регулювання подачі гвинта ямокопача відповідно зміни зусилля викопування, яке діє на викопуючий механізм, в результаті чого відбувається стабілізація енерговитрат на копання ям під саджанці плодових дерев при умові коливання параметрів, які визначають характеристики процесу викопування.Зазначенні напрямки розвитку гідравлічних приводів та їх компонентів: зменшення габаритів і металоємності при одночасному зростанні питомої потужності; енергозбереження за рахунок підвищення ККД гідромашин, оптимізації схемних рішень; зниження рівня шуму і вібрації; спрощення технічного обслуговування; підвищення надійності та зменшення собівартості.Використання запропонованого гідравлічного ямокопача з енергозберігаючим гідравлічним приводом робочих органів дозволить зменшити витрати паливно-мастильних матеріалів на рівні до 15 % та підвищити якість і продуктивність виконання даного технологічного процесу.
Keywords: саджанці плодових дерев; яма; ямокопач; гідропривод; гідромотор; гідроциліндр; змінне технологічне навантаження; ефективність; якість