АНАЛІТИЧНА МОДЕЛЬ І РОЗРАХУНКИ АЕРОДИНАМІЧНОГО ЗАХОВЛЮВАЧА ДЕТАЛЕЙ КРОЮ З ТЕКСТИЛЮ ЗІ СТОСУ МАНІПУЛЯТОРІВ ЗАВАНТАЖЕННЯ ШВЕЙНИХ МАШИН - МІСЯЦЬ, МИХАЙЛО; ОРЛОВСЬКИЙ, БРОНІСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В роботі наведено результати розробки і побудови математичної моделі для проектування аеродинамічного захоплювача деталей крою з текстилю зі стосу маніпуляторів завантаження швейних машин загального призначення для створення на їх засадах робото технологічних комплексів цільового призначення. Автоматичне поштучне завантаження зі стосу швейних машин деталями крою з текстильних матеріалів є одним з основних етапів автоматизації обладнання та робочого процесу при використанні сучасних комп’ютерних швейних машин загального призначення. Виконано чисельний розрахунок стаціонарної підсмоктувальної сили  при поштучному відокремленні текстильних деталей крою зі стосу аеродинамічним захватом. Встановлено, що отримані результати розрахунку стаціонарної підсмоктуємої сили захоплювача швейного маніпулятора може бути використана і при інших досить близьких значеннях геометричних параметрів аеродинамічної пластини. Це дозволяє вважати, що рівняння за якими виконано розрахунок  достовірно описують вивчений робочий процес при прийнятих обмеженнях та ідеалізації робочої середовища для поштучного відділення зі стопи деталей крою з текстилю. Розроблено математичну модель аеродинамічного захоплювача деталей крою з текстилю зі стосу для автоматизованого завантаження швейних машин. Розроблено метод розрахунку стаціонарної підсмоктуємої сили аеродинамічного захоплювача швейного маніпулятора за результатами обчислень, заснованих на використанні математичної моделі дозволяє вважати, що рівняння за якими виконано розрахунок  достовірно описують вивчений робочий процес при прийнятих обмеженнях та ідеалізації робочої середовища для поштучного відділення зі стопи деталей крою з текстилю.
Keywords: аналітична модель; розрахунки; аеродинамічний захоплювач; деталі крою з текстилю; стос; швейний маніпулятор; завантаження; швейна машина