КРЕМНІЄВИЙ ФОТОДІОД ДЛЯ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЇ (FSO) З ПІДВИЩЕНОЮ ШВИДКОДІЄЮ ТА ЧУТЛИВІСТЮ НА ДОВЖИНІ ХВИЛІ 980 нм - ДОБРОВОЛЬСЬКИЙ, ЮРІЙ; ЛІПКА, ВОЛОДИМИР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В роботі наведено результати створення кремнієвого фотодіоду для телекомунікації, зокрема для Free Space Optics (FSO). Існуючи фотодіоди не у повній мірі відповідають вимогам при роботі на довжині хвилі 890 нм (довжина хвилі vertical-cavity surface-emitting laser (VCSEL). Оптимізація конструкції фотодіоду здійснюється з урахуванням рівномірної генерації фотоструму при рівномірній густині об'ємного заряду усередині кристала при прийомі випромінювання з робочою довжиною хвилі. Проведено порівняльні дослідження партії створених фотодіодів та серійних фотодіодів ФД-255А, які показали, що запропонований фотодіод має струмову монохроматичну чутливість на довжині хвилі 980 нм не менше 0,55 А/Вт. При цьому його час наростання зменшено з 50 нс до 20 нс. порівняно з серійним фотодіодом ФД-255А. Отримані результати показують, що подальші дослідження мають проводитись у напрямку покращення технологічних процесів виготовлення фотодіоду.
Keywords: фотодіод; телекомунікація; FSO; кремній; 980 нм; область просторового заряду; чутливість; час наростання