ПРОБЛЕМАТИКА ВИКОРИСТАННЯ БЕЗПРОВІДНИХ СЕНСОРНИХ МЕРЕЖ У ВІЙСЬКОВИХ ЦІЛЯХ - МИХАЛЕВСЬКИЙ, ДМИТРО; ШАПОВАЛОВА, ТЕТЯНА; СУХОТЕПЛИЙ, ВЛАДИСЛАВ; ЛУЦЕНКО, ОЛЕКСІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У статті проведено аналіз безпровідних сенсорних мереж для виявлення їх переваг та недоліків при використанні у військових цілях. Запропоновано розглядати архітектуру таких мереж на базі чотирирівневої моделі, яка складається із рівня сенсорів, рівня каналів передачі даних, рівня обробки даних та рівня додатків. Це створює універсальний і ефективний набір інструментів для вирішення різноманітних задач спеціального призначення для військових цілей. В такому випадку, кожен рівень може бути незалежним та характеризується відносною простотою та гнучкістю оперативного розгортання або оптимізації безпосередньо на лінії зіткнення.Розглянуто особливості використання сенсорів для військових цілей, зокрема для вимірювання електромагнітних хвиль, світла, тиску, звуку, а також з урахуванням можливості створення сенсорних полів на базі безпілотних літальних апаратів та їх використання для забезпечення безпеки інформації. Проаналізовано особливості використання сенсорних мереж з урахуванням особливостей вибору сенсорів та оптимізації енергоспоживання для забезпечення ефективності та надійності системи.
Keywords: сенсорні поля; езпілотні літальні апарати; безпека інформації