ПРОГНОСТИЧНА ОЦІНКА ВПЛИВУ КЛІМАТИЧНИХ ЗМІН НА ВИРОБНИЦТВО СОНЯШНИКУ: АНАЛІЗ РЯДІВ ДИНАМІКИ ТА МОДЕЛЮВАННЯ ТРЕНДІВ - ГУЗЬ, МИХАЙЛО; ЧУХЛІБ, АЛЛА; СИМОНЕНКО, ОЛЕНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Виробництво соняшнику слугує прикладом тісної взаємодії між кліматичними змінами та вирощуванням технічних культур, заміщенням вирощування інших культур вирощуванням соняшнику, зважаючи на такі його характеристики, як теплолюбивість, що в умовах підвищення температур, посухи дає можливість підтримувати врожайність. Проведене дослідження вказує на суттєві зміни у динаміці виробництва та врожайності соняшнику, зокрема у зв’язку зі зміною клімату та відмінностями у погодних умовах, які впливають на виробництво та врожайність в різних регіонах України. Авторами виділено кілька періодів у зростанні ринку соняшнику за показниками виробництва та врожайності з 2008 року до 2013 року – період стабільності; незначні спади виробництва та врожайності у 2009 році та у 2012 році; 2014 рік – суттєве падіння обсягів виробництва та врожайності; 2015-2016 роки – період відновлення; 2017 рік, 2020 рік та 2022 роки – періоди суттєвого спаду у виробництві через економічну динаміку, пандемію та війну в Україні; 2018-2019 роки та 2021 рік – зростання обсягів вирощування та врожаю. Оцінка рядів динаміки у валовому зборі соняшнику в Україні демонструє значну залежність у  його виробництві та врожайності від зовнішнього середовища та кон’юнктури ринку. Для моделювання та прогнозування виробництва та врожайності соняшнику використаємо поліноміальну функцію довільного порядку. Побудовані поліноміальні трендові моделі виробництва та врожайності соняшнику з високим ступенем надійності відображають реальну динаміку показників та демонструють як прискорене скорочення в певні періоди часу у виробництві та врожайності культури, так і зростання у періоди відновлення економіки. Прогнозування обсягів виробництва та врожайності соняшнику на 2023-2025 роки свідчить про стабільність у динаміці цих показників в середньостроковому періоді.
Keywords: виробництво соняшнику; врожайність; динаміка валового збору соняшнику; кліматичні зміни; прогнозування