МЕТОД ДЕКЛАРАТИВНОГО МЕТАПРОГРАМУВАННЯ НА ОСНОВІ ПРЕДМЕТНО-ОРІЄНТОВАНИХ МОВ ПРОГРАМУВАННЯ - СТАВИЦЬКИЙ, П.; ВОЙТКО, В. (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
Розглянуто концепцію декларативного метапрограмування, а саме генерування програмного коду, що базується на використанні предметно-орієнтованих мов. Декларативність полягає у тому, що вхідний код, який відповідає за генерування коду за синтаксичними ознаками, є якомога ближчим до вихідного результуючого коду. В якості демонстрації методу розглянуто програмну систему для генерування коду мови програмування Starlark, що є діалектом Python. У рамках дослідження концепція декларативного метапрограмування реалізується на базі предметно-орієнтованої мови, що імітує синтаксичні конструкції мови Starlark. Розглянуто компоненти мови Starlark, реалізовані за допомогою предметно-орієнтованої мови на базі Kotlin, зокрема, інструкції присвоєння, спискові вирази, вирази конкатенації, оператор нарізання масивів, виклики функцій тощо.
Keywords: декларативне програмування; метапрограмування; генерування коду; предметно-орієнтована мова; Kotlin; Starlark; Python