ФЕНОМЕНОЛОГІЧНІ КРИТЕРІЇ РУЙНУВАННЯ - КИРИЦЯ, І. (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
В роботі виконано огляд відомих критеріїв деформовності, які отримали поширення для оцінки ймовірності руйнування як при монотонній, так і при немонотонній пластичній деформації.Найбільшого застосування набули методи оцінки пластичності, в яких залежність пластичності від схеми напруженого стану описується діаграмами пластичності. Діаграма пластичності являє собою експериментальну залежність граничної деформації від показника жорсткості напруженого стану. В більшості робіт ця залежність представлена плоскою кривою.Загальним недоліком відомих критеріїв деформовності є те, що вплив схеми напруженого стану на пластичність описується діаграмою пластичності, а вплив історії навантаження – плоскими траєкторіями.
Keywords: теорія деформовності; критерій деформовності (руйнування); використаний ресурс пластичності; гранична деформація; напружений стан; обробка тиском; пластична деформація