ДОСЛІДЖЕННЯ МЕТОДІВ ПОШУКУ КЛЮЧОВИХ КАДРІВ У ВІДЕОПОТОЦІ З ВИКОРИСТАННЯМ НЕЙРОННИХ МЕРЕЖ ДЛЯ СИСТЕМ ПОШУКУ - МЕЛЬНИКОВА, Н.; ПОБЕРЕЙКО, П. (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
У роботі викладено порівняльний аналіз сучасних досліджень в області аналізу відеоконтенту і на його основі встановлено, що ефективними методами аналізу цих даних є методи визначення ключових кадрів у відеопотоці. Особливо цінними є методи порівняння та пошуку збігів кадрів (фрагментів), а саме: методи пошуку послідовностей (виявлення об’єктів чи певних дій на кадрах); методи класифікації (визначення вмісту кадрів та розподілення їх до певних категорій); методи декодування кадрів (опис характеристик конкретного зображення) та методи виявлення аномалій у відеопотоці (пошук об’єктів, символів, які є унікальними властивостями фрагмента відносно інших). Особливо перспективними є методи засновані на технологіях машинного навчання, реалізація яких полягає у моделюванні тимчасових залежностей змінного діапазону з використанням загорткових нейронних мереж та функцій із спеціальними механізмами “уваги”. Показано, що саме розвиток цих методів сприяє стрімкому розвитку інформаційних систем, за допомогою яких можна успішно здійснити аналіз відеоконтенту та розпізнати його оригінал.
Keywords: ключові кадри; нейронні мережі; навчання без вчителя; міра подібності