МОДЕЛЬ ТА МЕТОД ОЦІНЮВАННЯ ДОСТАТНОСТІ МЕДИЧНИХ ДАНИХ - МОСКАЛЕНКО, А.; ОСЯДЛИЙ, В. (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
Метою даного дослідження є підвищення ефективності керування медичними даними шляхом розроблення методу оцінювання достатності медичних даних перед розміщенням їх у блокчейн. Розроблено моделі блоку блокчейну, фрагменту блокчейну та вузла блокчейну, представлені у формалізованому вигляді, а також моделі процесу керування медичними даними (оцінювання достатності даних), які є теоретичним підґрунтям для розроблення методу оцінювання достатності медичних даних. Розроблено правила для визначення достатності медичних даних, які забезпечують аналіз медичних даних на предмет відшукання всіх наперед визначених необхідних елементів медичних даних; прийняття рішення про достатність або недостатність інформації; виведення візуалізованих підказок, яких елементів даних не вистачає, для забезпечення можливості швидкого доповнення даних; кількісну оцінку достатності медичних даних. Розроблено метод оцінювання достатності медичних даних, який забезпечує: можливість аналізу множини медичних даних на предмет їх достатності; можливість кількісного оцінювання достатності медичних даних; в разі недостатності медичних даних у множині, формування рекомендацій щодо доповнення множини медичних даних – як керівництво, яку інформацію слід додати у множину медичних даних для можливості їх завантаження в розділ «Дані блоку» блоку блокчейну.
Keywords: блокчейн-технологія; блок блокчейну; розділ блоку блокчейну; медичні дані; достатність медичних даних